Tips gezonde leefstijl

Basis adviezen om je gezondheidsresultaten te verbeteren.

Het is een overzicht van goede en gezonde gewoontes. Hoe meer je deze eigen maakt, h oe gezonder je eet- en leefpatroon wordt. Dit zal je ten goede ondersteunen bij een voedingsprogramma.

1. Voedsel

1.1 Matig met voedsel

In onze samenleving is er een groot probleem ten aanzien van voeding: we eten vaak te veel. We eten te veel als we meer innemen dan goed voor ons is. We kunnen dan te dik worden. We eten ook te veel als onze ontlasting nog vol goede en bruikbare stoffen zit. Het lichaam is deze stoffen gaan ‘dumpen’ om te voorkomen dat we te dik worden. Als je veel ontlasting hebt en zeker als deze onfris ruikt, dan dat een duidelijke indicatie zijn van te veel eten.

Het te veel eten is voor het lichaam een flink probleem. Al die overbodige stoffen moeten namelijk worden omgezet en afgevoerd. Alle gifstoffen die vrijkomen bij dit proces moeten worden geëlimineerd. Dit alles vraagt van het lichaam heel veel energie. Daarom voelen mensen die te veel eten zich soms weinig vitaal. Maar er speelt nog iets anders. Als we te veel eten, raken de darmen te vol. In de plooien van de darmen blijven dan restjes eten hangen. ‘Slakken’ worden dit soort resten genoemd. Deze slakken zijn een voedingsbodem voor minder gewenste bacteriën en schimmels. Ze verontreinigen de darm. Het nieuwe voedsel dat in de darm komt, wordt door deze resten geïnfecteerd. Er ontstaan meer gifstoffen en de darmen. Deze massa is nu de voeding die aan ons bloed wordt aangeboden. Allerlei rommel gaat daardoor door het lichaam circuleren. De mens die te veel eet veroordeelt zichzelf als het ware tot steeds te eten uit een oude, stinkende vuilnisbak (de toestand van de darmen).

Veel mensen denken dat te veel eten niet erg is, zolang ze er maar niet te dik van worden. Dat is dus beperkt waar. In de natuurgeneeskunde wordt een schone darm als een van de belangrijkste voorwaarden voor een gezond lichaam gezien. De Vezel- en Kruidentabletten van Herbalife helpen je om snel en effectief je darmen te reinigen en te ontgiften.

1.2 Neem de tijd om te eten

De tijd nemen om te eten werkt voornamelijk mentaal en emotioneel op je door, dat weer zijn uitwerkingen heeft op je eetgedrag. Eet daarom in een rustige atmosfeer. Eet niet als je ‘van streek bent’. Eet zittend en alleen als je honger hebt.

Als je een maaltijd regelmatig snel, tijdens andere activiteiten of onderweg nuttigt, geef je signalen door zoals “ik heb geen tijd om mezelf te voeden”, “ik ben het niet waard om stil te staan om mezelf te voeden”, “mijn andere activiteiten zijn belangrijker dan mijn eigen welzijn”, … Kortom deze (onbewuste) gedachten werken door op je eetgedrag. Het zou bijvoorbeeld heel goed kunnen, dat je ’s avonds als je (eindelijk) rustig zit, behoefte krijgt aan tussendoortjes. Niet omdat je lichaam het nodig heeft, maar omdat je het gevoel hebt dat je niet hebt gegeten die dag. De kans is groot dat als je geen aandacht geeft aan het eten van je voedingsstoffen je het (onbewust) op een andere manier gaat compenseren.

1.3 Kauw goed op je voedsel

Bij het kauwen wordt het voedsel in kleine stukjes verdeeld, waardoor het totale oppervlak van het voedsel wordt vergroot. Hierdoor kunnen enzymen (enzymen versnellen chemische reacties in cellen) beter op het voedsel inwerken, wat de spijsvertering bevordert.

1.4 Neem drie maaltijden per dag

Mocht je ’s ochtends geen honger hebben, kan je ervan uitgaan dat je de avond er voor te veel hebt gegeten. Sla daarom het ontbijt niet over, maar matig ’s avonds met je voedsel, eet lichter of sla zelfs één keer het diner over.

De lunch moet stevig genoeg zijn om de tijd tussen ontbijt en diner te overbruggen.

Het diner behoort zo licht mogelijk te zijn. In ieder geval moet het ruim voor het slapen gaan genuttigd worden, want ’s nachts herstelt het lichaam zijn reserves. Eenvoudig gezegd komt het hierop neer dat een zelfde voedingsmiddel ’s avonds dikker maakt dan wanneer het ’s morgens of ’s middags gegeten wordt. Het is daarom aan te raden om ’s middags je ‘diner’ te nuttigen (warm te eten) en ’s avonds je lunch te nemen.

Eet op de juiste tijden, bij voorkeur iedere dag op dezelfde tijd. Neem tussendoor geen grote maaltijd; de maaltijd moet eerst verteerd zijn voordat je de volgende grote maaltijd tot je neemt. Neem een tussentijd van twee tot vier uur na een lichte maaltijd en vier tot zes uur na een zware maaltijd.

1.5 Sla nooit een maaltijd over en verdeel eventueel je voedingsstoffen over de dag

Het is aan te raden om nooit een maaltijd over te slaan. Omdat bij de volgende maaltijd het lichaam extra vetreserves gaat aanleggen om het tekort te compenseren.

Wel is het aan te raden om je dagelijkse voedingsstoffen te verdelen over de dag, (je eet dus dezelfde hoeveelheid, maar je verspreid het over de dag).

Uit experimenten op laboratoriumdieren hebben namelijk zonneklaar aangetoond dat dieren die één maaltijd per dag kregen, vetzucht ontwikkelden; zij die dezelfde hoeveelheid in vijf of zes porties over de dag verdeeld toegediend kregen, handhaafden een optimaal gewicht.

1.6 Nuttig een licht diner

Het diner behoort zo licht mogelijk te zijn. In ieder geval moet het ruim voor het slapen gaan genuttigd worden, want ’s nachts herstelt het lichaam zijn reserves. Eenvoudig gezegd komt het hierop neer dat een zelfde voedingsmiddel ’s avonds dikker maakt dan wanneer het ’s morgens of ’s middags gegeten wordt. Daarnaast verbrand je ’s avonds minder energie. Het is daarom aan te raden om ’s middags je ‘diner’ te nuttigen (warm te eten) en ’s avonds je lunch te nemen.

1.7 Varieer met je voedsel

Varieer met je voedsel om niet altijd dezelfde voedingsstoffen binnen te krijgen.

1.8 Verse voeding is altijd de beste voeding

Gebruik verse groente en vers fruit, daar zitten namelijk de meeste voedingsstoffen in.

Kook groente ook nooit te lang, omdat dan veel voedingsstoffen verloren gaan.

Stomen in een roestvrijstalen stoompan (niet van aluminium en niet op stroom) geeft een zeer lichte voeding met een goed behoud van vitaminen en mineralen.

1.9 Wanneer je zuiver eet, heb je veel minder behoefte om je te vullen met verontreinigende

stoffen, dan wanneer je niet zuiver eet.

Goede voeding is voeding die je werkelijk voedt. We spreken van ‘lege’ voeding als voeding op een bepaald gebied voedt, maar op een ander gebied juist een negatieve invloed heeft. Soms is lege voeding zelfs ‘roofvoeding’ omdat ze waardevolle voedingsstoffen aan het lichaam onttrekt als zij wordt verteerd.

Voeding moet dus voeden en de mens gezond maken en gezond houden. Het moet hem levenskracht en vitaliteit geven. De meeste mensen lijken dit totaal uit het oog te hebben verloren. Het gaat hen vooral om de smaak. Ze moeten de voeding lekker vinden. Bovendien kan er nog iets anders mee spelen. Mensen eten of drinken vaak om zichzelf af te leiden van hun innerlijke leegte. Zij willen zich voeden omdat zij zich innerlijk leeg voelen. Zij doen dat op een wijze die hen prikkelt. Suiker geeft bijvoorbeeld een oppepper en activeert het lichaam. ‘Precies wat ze nodig hebben’…

Je kan dus voeding kiezen ‘uit onbalans’. Je begint iets lekkers te eten vanuit bijvoorbeeld een innerlijke leegte die je niet wil voelen maar juist wil opvullen. Doordat je waarschijnlijk (veel) suikers tot je hebt genomen, geeft je lichaam signalen af dat je nog meer behoefte hebt aan suikers (op een later moment). Je denkt werkelijk te voelen dat je dit ‘nodig’ hebt. Maar wat er werkelijk speelt is de cirkel van onbalans. Vanuit onbalans kies je voeding die je onbalans versterkt.

Dus als je in onbalans zit, is het noodzakelijk om heel alert te zijn en je gezonde verstand te gebruiken. In onbalans is je eerste neiging om lekkere en ongezonde (lege) voeding te nemen. Probeer hier niet aan toe te geven. Besef je dat je deze behoefte hebt omdat je uit balans bent. Níet omdat je het werkelijk nodig hebt. Júist niet zelfs!

Geef je er wel aan toe, dan voed je de cirkel en kan het een (vast) patroon worden. En uit patronen is het heel moeilijk om uit te komen. Het wordt een (onbewuste) ‘verslaving’ die sterker wordt dan je gezonde verstand die heel goed weet wat goed voor je is.

Als je bewust kiest om geen gehoor te geven aan je signalen uit onbalans, breng je heel snel je lichaam (en geest) in balans. Uiteindelijk zal je dan merken dat je geen behoefte meer hebt aan lege voeding en ook niet meer zult nemen. Mocht je het toch doen, dan proef je waarschijnlijk hoe leeg en vies lege voeding kan zijn. Vanuit onbalans ervaar je het als lekker, maar als je heel lang geen suiker tot je hebt genomen, zal je de smaak van suikers anders gaan beleven. Veel minder lekker, of misschien wel als vies!…

1.11 Eet vers fruit in de ochtend

Het is goed om de ochtend met vers fruit te beginnen. Als het verse fruit op een nuchtere maag wordt gegeten, is het in hele korte tijd verteerd, ongeveer 15 minuten. Dit gebeurt in de dunne darm; in de maag heeft fruit niets te zoeken. Als je vruchten eet op een nuchtere maag gaan deze dus direct door naar de dunne darm en worden daar meteen verteerd en door het lichaam opgenomen. Het is daarom ook aan te raden om 15-20 minuten te wachten na inname van fruit, voordat je ander voedsel eet. De vrucht heeft dan de dunne darm bereikt en zit niet meer in de maag.

Het waterrijke fruit past zo goed in de ochtend omdat juist dan het lichaam wordt gereinigd en omdat fruit weinig energie vraagt voor de vertering: het wordt makkelijk en snel opgenomen. Zo blijft alle energie over voor de reiniging.

Als je uitgeperst sap neemt, moet je het meteen nuttigen, aangezien uitstel de hoeveelheid vitaminen aanzienlijk vermindert van het verse sap.

Vermijd alleen (zo veel mogelijk) de banaan, deze bevat te veel koolhydraten en heeft een glycemische index van 60.

1.12 Neem nóóit fruit (vlak) na de maaltijd

Als je een vrucht eet aan het eind van een maaltijd, komt deze in de maag waarvan de poort naar de twaalfvingerige darm gesloten is ten gevolge van de inname van ander voedsel, dat 2 tot 3 uur nodig heeft om te verteren. De vrucht wordt dan gevangen in een warm en vochtig milieu, waardoor ze gaat gisten. Dit verstoort de vertering van het andere voedsel; bovendien verliest fruit dan bijna alle vitaminen.

1.13 Vermijd witte suiker en chemische suikers

Suiker is een koolhydraat met een hoge glycemische index (75). Consumptie geeft dus een hyperglycemie, met als gevolg een overstimulering van de alvleesklier en een toename in gewicht.

Witte suikers is suiker uit bieten en uit suikerriet. Witte suiker heeft allerlei belastende bijwerkingen op het lichaam.

Enkele nadelen van suiker

- Suiker bevat helemaal niets voor het lichaam dat van waarde is, behalve koolhydraten.

- Suiker bevat veel calorieën. Eet je meer dan 140 gram per dag belast je het hele lichaam door overvoeding en kan je ook te dik worden.

- Als suiker wordt genuttigd zonder vitamine-B-rijke voeding, zoals volkorenproducten en peulvruchten, leidt dat tot gewihtstoename én energieverlies:

Suiker bevat veel potentiële energie. Om deze vrij te maken zijn hulpstoffen nodig in de vorm van B-vitamines en minerale spoorelementen. Witte riet- en bietsuiker bevatten deze elementen niet. Het lichaam moet deze elementen dus elders vandaan halen.

Wanneer voortdurend veel suiker wordt genuttigd vraagt het lichaam om zeer vitamine-B-rijke voeding. Als er een tekort aan vitamine B ontstaat, kan dit leiden tot symptomen als geringe prestaties, snelle vermoeidheid, gebrekkige eetlust, zenuwaandoeningen, depressiviteit, gejaagdheid, slapeloosheid en nervositeit.

Het is dus een illusie om te denken dat als je te veel suiker hebt gegeten, je het weer kan verbranden door fysieke beweging. Voor het vrijmaken van deze energie is namelijk vitame-B nodig. De energie die nodig is voor je fysieke inspanning wordt dus ergens anders vandaan gehaald.

Daarnaast heeft je lichaam vitame-B (B3 en B6) nodig voor de aanmaak van serotonine. Dit is de ‘overdrachtsstof’ in de hypothalamus. De hypothalamus is een klein gebied in de hersenen dat van buitengewoon belang is voor de emotionele verwerking. Dus bij gebrek aan vitame-B vermindert je vermogen om emoties te verwerken.

Tevens heb je meer kans dat je botten en tanden ontkalken: het tekort aan vitamine B leidt ertoe dat de koolhydraten in de voeding niet voldoende worden afgebroken. Er ontstaan zuren als eindproduct. Om dit te neutraliseren, gebruikt het lichaam onder meer calcium.

Als er niet voldoende calcium in de voeding aanwezig is, zal het lichaam dit betrekken uit de botten en tanden, waardoor deze ontkalken.

- In het lichaam wordt de suikerhuishouding onder andere door de alvleesklier geregeld. Wanneer wij suiker eten, wordt de alvleesklier in één keer van de eerste in de vijfde versnelling gezet. Wanneer dit voortdurend gebeurt, raakt zo’n orgaan uitgeput. Om dus gezond oud te worden is het van essentieel belang om matig te zijn met suiker.

- Overmatig suikergebruik leidt ook tot hyperactief gedrag.

Witte suikers zitten tegenwoordig in heel veel producten. Maar je komt ze voornamelijk tegen in snoepjes, koekjes, chocolade en chips. Maar ook in producten waar je ze minder in verwacht zoals (bijna) alle producten in blik, alle kant-en-klaar maaltijden en sausjes.

1.14 Vermijd kant-en-klare voeding, producten in blik en sausjes

In deze producten zijn veel (witte) suikers (70%) verwerkt.

1.15 Vermijd alle snacks zoals (voor)gebakken en gefrituurde levensmiddelen

Snacks zijn bij uitstek lege voeding. Het geeft bijvoorbeeld een oppepper omdat het veel suiker bevat en daardoor het lichaam activeert. Maar uiteindelijk moet ook dit soort voeding worden verteerd. Het vraagt veel waardevolle hulpstoffen als vitaminen en mineralen om al deze rommel weer op te ruimen.

1.16 Neem een suikervrije jam i.p.v. een jam met een verlaagd suikergehalte (light)

Suikervrije jam bevat 100% vruchten (op natuurlijke wijze in het eigen sap gekookt) en geen suiker. Daarnaast zitten er oplosbare vezels in in de vorm van pectine.

1.17 Vermijd aardappels, en dus ook chips en frites

Sinds de ontdekking van de aardappel in Peru in het midden van de 16de eeuw diende hij alleen om de varkens vet te mesten. Nu weten we waarom de aardappel hier goed voor was, de glycemische index ervan is hoog tot zeer hoog, afhankelijk van de bereidingswijze. (Aardappelpuree heeft een index van 90, in de oven gekookte aardappel met 95 en gekookte aardappelen met 65.)

Ook voor het overige heeft de aardappel weinig waarde voor onze voeding. Na koken resteren er weinig voedingsstoffen (0,08% vitamine C en weinig vezels). En tijdens het schillen gaan ook nog eens de meeste van de weinige mineralen, vitaminen en spoorelementen verloren, omdat die zich net onder de schil bevinden.

Een ander nadeel van de aardappel is dat het resistente zetmelen bevat die door het lichaam minder goed wordt opgenomen. En bovendien gaat de kwaliteit van de aardappel sterk achteruit, als hij lang bewaard wordt.

Mocht je toch aardappelen willen eten, eet er dan voldoende vezels bij om de stijging van de bloedsuikerspiegel te beperken. En als je toch frites wilt eten, eet ze dan vooral niet met vlees, maar met een salade.

1.18 Eet volkoren producten in plaats van witte producten (geraffineerd meel)

Geraffineerd meel is ontdaan van alle voedingsstoffen. Alle eiwitten, essentiële vetzuren, vitaminen, mineralen, spoorelementen en vezels zijn er uit verwijderd. En nog belangrijker is dat de raffinage van tarwebloem de glycemische index doet oplopen van 35 naar 70, waardoor het een slecht koolhydraat wordt die het bloedsuikergehalte sterk verhoogt, wat leidt tot gewichtstoename.

De geraffineerde meelsoorten vind je in veel producten terug zoals in: witte pasta’s, sandwiches, pizza’s, wit brood, croissantjes, koekjes, witte rijst, vele soorten gebak,….

Witbrood is een geraffineerd voedingsmiddel. Niet alleen de vezels, maar ook de meeste eiwitten, vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn er uitgehaald. Daardoor wordt zijn glycemische index verhoogd.

Volkorenbrood daarentegen heeft de samenstelling van de volle korrel en daarmee de oorspronkelijke voedingswaarde, met vezels en eiwitten, behouden. Daarom is de glycemische index laag. Witbrood geeft dus een sterke verhoging van het bloedsuikergehalte en heeft door de daaruit volgende hyperinsulinemie een ‘gunstige’ werking op de gewichtstoename. Volkorenbrood geeft slechts een lage verhoging van het bloedsuikergehalte en bevordert dus de opslag van vetzuren niet, aangezien er geen sprake is van een overmaat insuline. Kortom je gewicht neemt toe van witbrood.

Daarnaast verkrijg je wit meel door de buitenste laag van de korrel uit het gemalen meel te zeven. In dit buitenste deel zitten echter juist die vitaminen die nodig zijn om het binnenste deel, het witte meel, te verteren. Eet men een wit broodje, croissant e.a. die gemaakt is van wit meel, dan moet het lichaam ergens anders vitaminen vandaan halen om dit broodje te kunnen verteren.

Let op: bruinbrood is niet hetzelfde als volkorenbrood; de hoeveelheid volkorenmeel hierin is niet gegarandeerd. Sommige bakkers verwerken zelfs witte bloem in hun bruinbrood.

Brood op basis van desem is wel geschikt, omdat desem gemaakt is van volkoren meel.

1.19 Vervang witte rijst door witte kleefrijst, zilvervliesrijst of linzen

Ondanks het feit dat de authentieke Aziatische kleefrijst wit is, heeft hij een lagere glycemische index dan de westerse rijstsoorten. Ook zilvervliesrijst en linzen hebben een lagere glycemische index dan andere witte rijst.

1.20 Vermijd kauwgom

Kauwgom bevat o.a. xyliton wat door veelvuldig gebruik o.a. leidt tot gewichtstoename. Tevens wek je een hongergevoel op terwijl het lichaam geen voedingsstoffen binnen krijgt.

1.21 Vermijd ijskoude voedingsmiddelen en dranken

IJs na de maaltijd zet tijdelijk het hele spijsverteringsproces stop, totdat de maag weer op temperatuur is.

1.22 Vermijd vlees of matig met vlees

Uit onderzoek is gebleken dat vlees niet nodig is om je lichaam op te bouwen en gezond te houden. Het is zelfs gebleken dat vegetariërs gezonder zijn dan mensen die vlees eten. Zo hebben vegetariërs bijvoorbeeld minder last van hart- en vaatziekten en van darmkanker.

Vlees eten is belastend voor het lichaam, omdat het spijsverteringsstelsel van de mens is ingesteld op de vertering van plantaardig voedsel. Als je wel vlees eet blijft het vlees dagenlang rotten in de darmen doordat deze erg lang zijn. Dit is overigens goed te ruiken aan de ontlasting van vleesetende mensen.

Daarnaast wordt de huidige productie van vlees op zo’n manier gedaan dat de kwaliteit van het vlees drastisch achteruit gaat en een negatief gevolg heeft op je eigen lichaam. Het eten van vlees kent eigenlijk vele nadelen, maar géén voordelen. Zie ook ‘1.24 vermijd verzadigde vetten’.

Als je wel vlees eet, kan je beter het beste vetarm vlees eten of het bijvoorbeeld te grillen. Biologisch-dynamisch gefokt vlees is een meer acceptabele keuze.

1.23 Eet kipfilet zónder vel

Gevogelte bevat heel weinig verzadigde vetten en een grote hoeveelheid onverzadigde ‘goede’ vetten, wat bedraagt aan een goede gezondheid. Alleen in het vel van kipfilet is minder gezond.

1.24 Gebruik plantaardige oliën en eet regelmatig vette vis, noten of zaden

In deze voedingsmiddelen zitten meervoudige onverzadigde vetten (MOV’s). MOV’s vervullen talloze belangrijke functies in het lichaam. Ze zijn zelfs onmisbaar voor een gezond lichaam en hebben ook invloed op ons psychisch welbevinden.

Omdat we ze zelf niet aan kunnen maken, is het nodig dat we ze voldoende via onze voeding binnenkrijgen. De meervoudige onverzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in vette vis (zalm, makreel, kabeljauw,…), noten en zaden.

MVO’s kunnen niet goed tegen licht, lucht en verhitting. De goede kwaliteiten van de oliën kunnen dan omslaan in giftige bestanddelen. Willen we dus olie gebruiken waarin de oorspronkelijke MOV’s nog volop aanwezig zijn en de giftige bestanddelen afwezig, dan dient de olie zonder verhitting te zijn gewonnen. Dergelijke olie noemt men ‘koud geperst’.

Wanneer we de olie bij bakken of frituren heter dan 50ºC maken, neemt de kwaliteit af. Als we de olie verhitten tot het punt waar er damp vanaf slaat, is deze zo giftig geworden, dat zij volstrekt ongeschikt is voor consumptie. Naarmate de olie vaker wordt verhit (frituren) neemt de kwaliteit snel af en slaat om naar giftig, afhankelijk van de hoogte van de temperatuur en het aantal keren dat zij wordt verhit.

1.25 Vermijd verzadigde vetten

Verzadigde vetten zitten in het vet van vlees, melk, roomboter en kaas. Deze vetten zijn op talloze gebieden schadelijk voor je gezondheid. Ze dragen ook bij aan de voorkomende welvaartsziekten.

Als je wel vlees eet, kan je beter het beste vetarm vlees eten of het bijvoorbeeld grillen. Roomboter bevat ongeveer 50% verzadigde vetten. Vanuit het oogpunt van gezonde vetten kan je het beste magere melk nemen i.p.v. halfvolle of volle melk. Kaas bevat erg veel vet. Ook vanuit dit oogpunt is kaas dus niet aan te bevelen.

1.26 Wees matig in het gebruik van dierlijke eiwitten

Dierlijke eiwitten zijn zwaar om te verteren voor de mens. We hebben ze niet echt nodig, want we kunnen deze eiwitten prima zelf maken uit de aminozuren die we uit plantaardige voeding halen.

Dierlijke eiwitten zitten bijvoorbeeld in: (rood) vlees en vis.

1.27 Eet voldoende vezels

Vezels vinden we vooral in koolhydraten met een lage tot zeer lage glycemische index, in het algemeen tezamen met andere voedingsstoffen. Vezels worden in het geheel niet verteerd en het verhoogt het bloedsuikergehalte niet. Vezels draagt zelfs bij om af te slanken.

Vezels zitten o.a. in fruit, groente, granen en peulvruchten.

1.28 Vermijd maïs

Maïssoorten die wij in het Westen eten, zijn afkomstig van kruisingen, die rendementverhoging als belangrijkste doel heeft. Deze maïs heeft een hoge glycemische index, wat er voor zorgt dat je gewicht toeneemt bij consumptie van maïs .

1.29 Neem géén brood als voorgerechtje en brood bij het diner

Brood met boter (en wijn) als voorgerecht vermindert je vitaliteit met 50% en doet je gewicht toenemen. Vermijd ook brood tijdens het diner.

1.30 Kook rijst in weinig water

Het koken van rijst heeft tot gevolg dat de oplosbare vezels in het kookvocht terechtkomen. Wanneer we dat weggooien, gooien we dus de vezels weg en dit verhoogt de glycemische index van de rijst. Als je rijst in zo weinig water kookt dat er niets weggegooid hoeft te worden, blijven de vezels behouden én kom je minder in gewicht aan van deze rijst.

1.31 Wok je groente in plaats van koken

Door het koken van groente gaan er veel vitaminen verloren. Mocht je toch groente willen koken, gebruik dan zo weinig water dat je geen water hoeft weg te gooien. Dan behoudt je meer voedingsstoffen.

1.32 Gebruik altijd olijfolie ‘extra vergine’

Olijven worden koud geperst om er olie uit te halen. Van de eerste, koude persing komt de mooiste olie. Met een dergelijke koude persing wordt echter slechts een deel van de olie uit de olijven gehaald. Door gebruik van warmte kan men nog een deel eruit halen. Het laatste deel wordt eruit gehaald door de olijvenmassa te mengen met chemische middelen. De zo verkregen olie wordt soms weer bewerkt met andere chemicaliën om de olie te ontgiften. Olijfolie van de eerste koude persing is te herkennen aan het predikaat ‘extra vergine’, is zonder meer te preferen. Bij het gebruik van warmte gaan kostbare ingrediënten verloren en chemicaliën horen bij de bereiding van voeding niet te worden gebruikt.

2. Dranken

2.1 Drink alleen water of kruidenthee

Drink voldoende schoon water, liefst bronwater of gevitaliseerd water. Leidingwater is minder goed door het grote aantal watervreemde stoffen en door de verbinding die het met cholesterol maakt.

Drink naast water alleen groene of kruidenthee en drink het met mate.

Zwarte thee onttrekt vocht uit je lichaam en bevat drie stimulerende stoffen zoals cafeïne.

Groene thee is veel beter omdat het enige vitamines B, vitamine C, enkele spoorelementen en veel minder cafeïne dan zwarte thee bevat. Bovendien bevat groene thee veel polyfenolen, stoffen die een antioxiderende werking hebben. Antioxidanten gaan het verouderingsproces in het lichaam tegen.

Kruidenthee is zuiverend, reinigend en genezend, mits op het juiste moment de juiste thee wordt gedronken. Kruiden hebben een duidelijke invloed op het lichaam, de geest en de ziel. Daarom worden ze al duizenden jaren gebruikt in de kruidengeneeskunde. Thee trekken is een traditionele wijze om van een kruid een geneesmiddel te maken.

2.2 Drink voldoende water

45% tot 60% van het totale lichaamsgewicht van een gezonde volwassene bestaat uit vocht. Een mens kan weken leven zonder eten, maar slechts een paar dagen zonder drinken. En een uitdroging van slechts 10% geeft al uitputtingsverschijnselen.

Water verlaat het lichaam via de urine, ademhaling, transpiratie en ontlasting. Dit moet worden aangevuld door 2 tot 2,5 liter per dag water te drinken. Vervanging geschiedt door:

- drinken van water;

- het water in vaste voedingsstoffen (brood bevat bijvoorbeeld 35% water);

- water dat vrijkomt bij de stofwisseling.

De aanbevolen hoeveelheid is 2-3 liter per dag, maar belangrijker is dat je drinkt wanneer je dorst hebt. Ben hierbij wel alert, want als je uit balans bent, kan het zijn dat je geen dorst hebt, maar je lichaam wél behoefte heeft aan water. Drink daarom voor elke 30 kilo lichaamsgewicht minimaal 1 liter water per dag.

Verwar water drinken niet met andere dranken als koffie, thee, frisdranken en sappen. Het lichaam ziet deze vloeistoffen namelijk als voedingsmiddelen en hebben een ander effect op je lichaam dan zuiver water. Tevens reinigt zuiver water je darmen.

Drink niet tijdens een maaltijd: hiermee wordt de spijsvertering vertraagd.

Als je voldoende water drinkt, zal je urine helder van kleur zijn. Een te gele kleur duidt zonder meer op te weinig vocht in je lichaam. Dus dan meer water drinken!

2.3 Drink niet tijdens een maaltijd

De spijsvertering wordt vertraagd als vocht zich mengt met voedingsstoffen.

2.4 Vermijd zuivelproducten van de koe zoals melk, karnemelk en yoghurt. Vervang het

eventueel met soja melk of producten van de geit/schaap

Veel mensen zijn er van overtuigd dat melkconsumptie een must is voor een goede gezondheid. Velen kennen de slogan 'Melk is goed voor elk', maar hoeveel beseffen dat het hier gaat om een reclameslogan van het zuivelbureau, met als hoofddoel het bevorderen van hun verkoop en niet van uw gezondheid!

Koemelk belast het lichaam onnodig – wij zijn nu eenmaal geen kalveren in de groei. Gelukkig hebben we helemaal geen melk nodig. Geitenmelk wordt beter verdragen dan koemelk. Sojamelk is een 100% plantaardig alternatief waarmee men vaak goede resultaten kan bereiken.

Kaas van koemelk kent de meeste problemen bij de vertering. Hoe ouder de kaas, des te meer problemen hij bij de vertering oplevert. Geitenkaas is veel beter verteerbaar.

Melk kent enkele problemen. Op de eerste plaats is de melk die wij drinken bedoeld om een kalfje in een heel korte tijd op te laten groeien tot een koe van een kleine duizend kilo. Melk is bedoeld voor kalfjes. Elk zoogdiersoort heeft zijn eigen soort melk. Bij de mens past nog muizenmelk, noch koeienmelk. Op de tweede plaats is melk bedoeld voor de eerste fase van het leven. Geen enkel dier in de natuur drinkt nog melk als het eenmaal gespeend is.

Daarnaast slaan zoogdieren een deel van de gifstoffen die ze binnenkrijgen op in hun vetweefsel of in het vet van de melk. Een berucht voorbeeld in dit geval is dioxine. Dus hoe meer dierlijk vet een product beval, des te meer toxines het ook zal bevatten. In dat opzicht is volle melk ongezonder dan magere melk. Roomboter en slagroom bevatten een zeer hoog percentage dierlijk vet.

Daarnaast wijzen talloze onderzoeken uit dat juist veelvuldig gebruik van melkproducten gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

1. Melk bevat veel eiwitten. Dat lijkt goed, maar juist omdat in het Westen in het algemeen veel te veel eiwitten worden genuttigd (melk- en vleesproducten) is dit nadelig. Het lichaam gebruikt namelijk calcium om het teveel aan eiwit weg te werken. Terwijl ons dus wordt aangeraden om melk te drinken om stevige botten te krijgen en te houden door de in de melk aanwezige calcium, is voor de vertering van de eiwitten meer calcium nodig dan in de zuivelproducten zit. Melkproducten leiden daardoor juist tot botontkalking in plaats van stevige botten! Wat wel bevorderlijk is voor sterke botten is lichaamsbeweging, zonlicht, en een dieet dat rijk is aan fruit en groenten. Calcium kan op een gezonde manier gehaald worden uit versterkende sappen, ontbijtgranen, sojamelk, groenten en bonen, waarbij men geen last heeft van de problemen die voortvloeien uit de melkconsumptie.

2. Iedere volwassene van 25 jaar of ouder heeft géén enzymen meer in zijn lichaam om melkproducten van de koe af te breken. Daarvoor wordt botweefsel afgebroken om toch de melkproducten te verteren.

3. Daarnaast wordt de overmaat aan eiwitten uit de melk afgezet in de wanden van de bloedvaten, hetgeen bijdraagt aan het ontstaan van hoge bloeddruk en verdikking van het lymfevocht veroorzaakt; daardoor ontstaat lymfestuwing en kan het lichaam niet goed ontgift en ontzuurd worden.

4. Overmatig melkgebruik belast het immuunsysteem, waardoor de afweer tegen ziekteverwekkers afneemt.

5. Veel melkproducten veroorzaken meer slijmproductie in het lichaam dan welke andere voeding ook. Dit slijm kan zich op vele plekken in het lichaam vastzetten.

Consumptie van melkproducten kan mede daardoor leiden tot verkoudheden, voorhoofdsholteontstekingen, oorontstekingen, astma en bronchitis.

6. Naast ongewenste symptomen als diaree, winderigheid en opgeblazenheid stellen melkdrinkers zich ook bloot aan het risico op het ontwikkelen van andere chronische ziekten en kwalen door lactose intolerantie (doordat men geen enzymen heeft die de melksuikerlactose verwerken).

Zie ook het onderzoek van (homeopatisch arts) Coos Beunk: http://www.jbeunk.nl/melk.html

2.5 Vermijd koolzuurhoudende dranken, limonades, tweedranken

Koolzuurhoudende dranken

Drink geen koolzuurhoudende dranken. Al deze dranken hebben namelijk een groot nadeel, wat erg voor de hand ligt: ze bevatten koolzuur. Vanuit natuurgeneeskundig oogpunt wordt koolzuur nadrukkelijk afgeraden. Men kan er een heel betoog over houden, maar je kan ook je opgeblazen maag voelen als je koolzuur drinkt. Wie dan een gezond verstand gebruikt, weet genoeg. Bovendien bevatten veel koolzuurhoudende dranken veel suikers die geen van alle in het aangeboden vorm voedend voor het lichaam zijn. In een fles cola van 1,5 liter zitten bijvoorbeeld 35 klontjes suiker!

Limonades

Limonades bevatten altijd een grote hoeveelheid suiker (wit of chemisch). In één blikje frisdrank zit gemiddeld 6 suikerklontjes. Limonades doen van alles behalve de dorst lessen. Limonade verontreinigd en roept vooral de behoefte op naar iets anders, wat vaak ongezond is, om het systeem te neutraliseren.

Tweedranken

Tweedranken bevatten óf witte suiker óf chemische suikers. Beide zijn zeer slecht voor het lichaam. Vruchtensap uit een pak of fles bevat normaal gesproken geen toegevoegde suikers. Een nadeel van deze sappen is dat ze gemaakt worden van diksappen, die verkregen worden door het oorspronkelijke sap zo lang te koken totdat het voldoende ingedikt is. Dat gaat natuurlijk ten koste van de voedingswaarde.

2.6 Neem als afwisseling op water en kruidenthee puur vruchtensap en groentesap

Pure vruchtensappen zijn in het algemeen zeer gezond. Natuurlijk kan men ook hier zeggen dat te veel vruchtensap drinken een aanslag is op de suikerhuishouding in het lichaam, omdat vruchtensap veel natuurlijke suikers bevat. Veel suikers maken weeïg en krachteloos. Ik adviseer om met name in de ochtend alleen fruit te eten, omdat zo het lichaam het beste wordt gereinigd en dat juist de ochtenduren daar heel geschikt voor zijn. Groentesappen kunnen zeer gezond zijn. Ze bevatten meer voedingsstoffen naarmate ze verser zijn. Van grote invloed is natuurlijk de wijze waarop de groente is geteeld.

2.7 Drink geen of met mate koffie

Koffie prikkelt het zenuwstelsel en onttrekt vocht uit je lichaam. Koffie zet aan tot actie en haalt de rust uit je lichaam. Mensen die te veel koffie drinken verliezen het contact met zijn innerlijk.

De stimulerende stof in koffie is de welbekende cafeïne. Het cafeïnegehalte in een kopje koffie varieert van 90 tot 150 milligram. Wanneer men meer dan 350 milligram (drie tot vier kopjes) cafeïne per dag neemt, ontstaat lichamelijke afhankelijkheid.

Lichamelijke afhankelijkheid betekent dat men klachten krijgt als men stopt met de inname van cafeïne. Doordat de bloeddruk dramatisch daalt gaat er meer bloed naar het hoofd. Daardoor ontstaat er een (stevige) hoofdpijn. Verder wordt men moe, geïrriteerd, rusteloos, zenuwachtig en lukt het werken niet al te best. Deze symptomen stoppen als je cafeïne inneemt. Daardoor ervaart men koffie (lees cafeïne) als het medicijn voor deze klachten, terwijl hij er de oorzaak van is!

Daarnaast stimuleert koffie de insulineafscheiding, wat kan leiden tot gewichtstoename.

Misleidend is dat er in meer producten cafeïne zit, zodat je misschien meer cafeïne binnenkrijgt dan je denkt. Cafeïne zit o.a. ook in cola, zwarte en groene thee en chocolade.

2.8 Drink weinig en liefst geen alcohol

Alcohol is een vergif.

Alcohol haalt de kracht uit de mens.

Alcohol heeft een negatieve uitwerking op het energetisch lichaam, ook één glaasje alcohol.

Daarnaast heeft alcohol een hoge glycemische index, wat leidt tot gewichtstoename.

Mocht je toch alcohol wil drinken, doe dit dan niet op een nuchtere maag, om te voorkomen dat de alcohol direct in je bloed terecht komt, wat een kleine catastrofe voor je stofwisseling is.

3. Beweging

Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten

Elke dag een half uur stevig wandelen/ fietsen, is beter dan 1 keer per week ijverig sporten in de sportschool.

Neem dagelijks lichaamsbeweging, het liefst in de natuur. Van alle maatregelen die je kunt treffen om je stressniveau en andere onaangename gevoelens te verminderen, lijkt lichaamsbeweging, naast een goede voeding, het meest effectief. Lichaamsbeweging helpt de suikerstofwisseling te verbeteren via een efficiënter gebruik van insuline en helpt ook de vicieuze cirkel van roken, ‘stress-eten’, teveel drinken en andere ongezonde gewoontes te doorbreken.

4. Nachtrust

Zorg voor voldoende nachtrust

Zorg voor voldoende nachtrust. Ga tussen tien en elf uur ’s avonds naar bed. De uren tussen tien en twee uur zijn de belangrijkste uren van je nachtrust.

5. Goede tussendoortjes

Voor alle tussendoortjes geldt: eet ze met mate en probeer zoveel mogelijk af te wisselen en nooit altijd hetzelfde te nemen.

- Fruit

- Rauwkost/ salades

N.B. eet nooit meer dan 2-3 keer per week sla en probeer hierin ook af te wisselen met diverse soorten bladsla

- Zaden (als je zaden (zoals linzen, erwten, bonen) een nacht in het water legt, komen er de andere dag wortels tevoorschijn. Deze kun je nuttige in een salade. Erg lekker en voedzaam!

- Vette vis zoals haring, zalm, tonijn, makreel, pieterman

- (Gekookt) ei

- Soep.

Als je niet in de gelegenheid bent om zelf een soep te maken, koop ze dan bij de natuurwinkel. Hierin worden in het algemeen/nooit geen E-stoffen (schadelijke stoffen) en suikers toegevoegd.

- Noten

- Gedroogd fruit (zoals dadels, vijgen, cranberry’s (cranberry’s zijn ook erg goed voor nier(problemen))

- Als je behoefte hebt aan chocolade, kun je het beste pure chocolade nemen met een hoog cacao gehalte (boven de 80%). In de overige chocolade word heel veel suiker toegevoegd.

- Als je behoefte hebt aan iets zoets of hartigs, kun je het beste kiezen voor producten uit de natuurwinkel. Hierin worden in het algemeen/nooit geen E-stoffen (schadelijke stoffen) en suikers toegevoegd. Suikers worden vaak vervangen door bijvoorbeeld appelsiroop.

- Proteïnerepen van Herbalife

- Maaltijdrepen van Herbalife

- Extra shake (Formule 1 Voedingsshake van Herbalife)

6. Voorbeelden van salades

Je kunt in salades alle groente verwerken. Wat je er ook aan kunt toevoegen is:

- Vis

- Kipfilet

- Geitenkaas

- Noten

- Zaden

De salades kun je eventueel aanmengen met olijfolie, peper, zout en citroensap

6.1 Veldsla, garnalen, cherrie tomaatjes

6.2 Bladspinazie, gebrokkelde geitenkaas, gedroogde tomaatjes, walnoten

6.3 IJsbergsla, radijsjes, wortel, komkommer

6.4 Sla, taugé, champions klein gesneden, paprika, gewelde linzen

6.5 Sla, tuinbonen klein gesneden, spruiten, tomaten,

Verder kun je altijd kookboeken en het internet raadplegen.

7. Slechte tussendoortjes

- Liga’s, evergreens, ontbijtkoek

- Snoep, chocolade, koekjes en chips

- …

Wil je meer weten over gezondheid en voedingsgerelateerde klachten? Neem dan contact op.

@Copyright2023 Welzijnspraktijk Valkenswaard